Lyžování na Stubaii

Stubaitalské údolí, které je zakončeno ledovcem Stubai, je vzdáleno cca. čtyřicet km jižním směrem od proslaveného rakouského centra lyžování Innsbrucku. Území, které ledovec zabírá během zimy činí zajímavých 12 km2 a tím pádem jde o nejrozsáhlejší lyžařskou oblast v Rakousku. Lyžaři si tu mohou vychutnávat svůj oblíbený sport v průběhu celého kalendářního roku.

Vzhledem ke kompozici přírodního sněhu na ledovci se v areálu nacházejí vždy perfektně připravené sjezdové tratě. Lyžaři tu mají k dispozici 51 kilometrů modrých sjezdovek, 35 km červených tratí a dokonce i několik málo kilometrů technicky obtížných tratí, které rozhodně nezklamou ani ty nejnáročnější lyžaře a snowboardisty.

Pro boardery zde byl navíc vybudován snowpark s s moderními atrakcemi, zkušení lyžaři zde najdou 2 závodní sjezdovky a na soutěživé jedince tu čeká sjezdovka, na které se měří čas.

Též příznivci severského lyžování si v okolí Stubaiského ledovce najdou místa, která jsou pro běh na lyžích ideální. Přímo na ledovci je udržován a upravován 4,5 km dlouhý okruh pro běžecké disciplíny. Vynikající sněhové podmínky tu čekají jak na sjezdaře, tak na běžce, od říjnových dnů do června.


Lahůdkou pro ty, kteří rádi jezdí mimo značené a upravované tratě je zdejších 20 km středně obtížných neupravených sjezdovek, na kterých se dá prožít adrenalinová jízda v závějích čerstvého prašanu.

Začátečníci, vyhledávající spíše lehké tratě, zamíří s největší pravděpodobností na svahy jako jsou Schaufelschuss, Eisjochferner a Gamsgartner.

Protřelí sjezdaři pak cestují přímo na ledovec, ze kterého se do údolí vine sjezdařská delikatesa v podobě desetikilometrového sjezdu Wilde Grube.

O plynulou přepravu lyžařů se na Stubaii stará 24 lanovek a vleků, které je vyvážejí ještě několik desítek metrů nad kótu 3.000 metrů nad mořem.

Žádné komentáře:

Okomentovat